HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Kraj bude příští rok hospodařit s přebytkem 162 mil. Kč

05.12.2017
Královéhradecký kraj bude příští rok hospodařit s rozpočtovým přebytkem 162 milionů korun. Výdaje kraje by měly příští rok činit 4,16 miliardy korun a příjmy 4,32 miliardy korun. Plánovaný přebytek rozpočtu dá kraj na splátky úvěrů. Výdaje na investice hodlá kraj zvýšit o 17 procent na 839 milionů korun. Hlavní investicí má být zahájení přestavby nemocnice Náchod. Rozpočet včera schválili krajští zastupitelé.
Ilustrační snímek | Foto: Královéhradecký kraj
Hospodaření Královéhradeckého kraje od roku 2013 pravidelně končí přebytky ve stamilionech korun. Loni přebytek dosáhl rekordních 818,5 milionu. Pro letošní rok si kraj naplánoval přebytek 263 milionů korun.
Celkové příjmy kraje by měly příští rok meziročně vzrůst o 424 milionů korun. Hlavním důvodem je zvýšení daňových příjmů o 435 milionů korun na 4,01 miliardy korun. Celkové výdaje kraje by měly být meziročně vyšší o 524 milionů korun.

"Z daňových výnosů, které jsou o dvanáct procent vyšší, posiluje kraj především investice do zdravotnictví, silnic a školství. Zvyšujeme i výdaje na spolufinancování projektů dotovaných z Evropské unie," uvedl radní Rudolf Cogan odpovědný za oblast financí.

U přestavby nemocnice Náchod kraj nyní vyhodnocuje nabídky stavebních firem. Nejnižší nabídku do tendru dalo sdružení firem Geosan Group a BAK stavební společnost, a to ve výši 1,344 miliardy korun bez DPH. V rozpočtu na rok 2018 si kraj zatím na stavbu nemocnice vyčlenil 85 milionů korun. Stavba by měla začít na jaře a trvat 26 měsíců.

Dalšími významnými investicemi kraje bude v roce 2018 výstavba průmyslové zóny Kvasiny-Solnice s nákladem 67 milionů korun. Do investic a oprav škol chce kraj dát 92 milionů korun a do nemocnic 150 milionů korun. Na projekty spolufinancované z fondů Evropské unie kraj pro příští rok vyčlenil 300 milionů korun.

"Větší příjmy využijeme vedle investic také na navyšování platů a mezd. Týká se to například řidičů autobusů, pracovníků v kultuře a v oblasti sociálních věcí. Růst platů je základním předpokladem ke stabilizaci celé řady oborů," uvedl hejtman Jiří Štěpán.

V běžných výdajích dá kraj nejvíce peněz příští rok na dopravní obslužnost. Dotace autobusovým dopravcům vzroste o 57 milionů korun na 354 milionů korun. Hlavním důvodem růstu je vládní nařízení zvyšující mzdy řidičům autobusů. Dotace vlakové dopravy by měla vzrůst o tři miliony korun na 380 milionů korun.

Oproti zastupiteli schválenému rozpočtu se příjmy a výdaje kraje v daném roce postupně úpravami zvyšují o transfery peněz od státu, které jdou zejména na platy učitelů. Celkové příjmy a výdaje rozpočtu tak za rok nakonec přesáhnou objemu kolem 11 miliard korun.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

GasNet zahájil jako první v Česku prodej bioLNG

Společnost GasNet, největší tuzemský distributor plynu a český lídr v LNG pro nákladní silniční dopravu, spustila prodej nízkoemisního zkapalněného bi ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...





Čtvrtek 28.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes