HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Pomalu otevíráme, zní z muzeí, knihoven a dalších institucí Královéhradeckého kraje

12.05.2020
Kampaň "pootevřeno", která nabízela zájemcům o kulturu během nouzového stavu zajímavé informace z kulturních institucí Královéhradeckého kraje, se pomalu mění na kampaň "otevíráme".
Foto: kr-kralovehradecky.cz
"Muzea, galerie, knihovny, hvězdárny a další instituce, které zřizujeme, se pomalu začínají vracet k životu. V době karantény jejich pracovníci připravovali kulturní akce, výstavy či vzdělávací programy pro školy na rok 2020 a troufám si říct, že se na ně pomalu můžeme těšit," říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová. Dodává, že samozřejmostí bude nadále v rámci uvolňování opatření v boji proti epidemii dodržování všech nutných hygienických pravidel, která jsou pro otevření kulturních institucí stanovena vládou a Královéhradecký kraj je jako zřizovatel musí plně respektovat.

Muzea a galerie ve většině otevřou své prostory 12. května, vyjma Muzea Náchodska, kde se liší otevírání podle jeho poboček:

Hronov (Jiráskův rodný domek a Jiráskovo muzeum) otevírá 12. května a od 26. května začíná v muzeu výstava obrazů Hany Rummelové.

Náchod (Broučkův dům) zve 26. května zájemce na dlouhodobě plánovanou akci Týden v muzeu až do 31. května zdarma. Náchodská výstavní síň zahájí provoz výstavou o třicetileté válce 27. června.

Police nad Metují (klášter a Stará škola Dřevěnka) zahájí provoz 26. května a 5. června začíná v klášteře výstava o benediktinských knihovnách.

Na všech pobočkách bude otevřeno podle letní provozní doby s pondělkem jako zavíracím dnem.

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou otevírá 12. května s výjimkou expozic v rychnovském zámku, kde probíhá do konce května rekonstrukce kanalizace. Muzeum také prodlužuje výstavu Spolku přátel historie Vamberka ve spolupráci s Muzeem krajky Vamberk "Čechoslováci v boji za vlast ", která návštěvníkům přiblíží dokumenty, relikvie, osobní předměty a trojrozměrné plastikové modely bojové techniky z bojišť našich vojáků ve druhé světové válce.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně plánuje hlavní program sezony "Konírna čarokrajná" Divadla bratří Formanů na začátek července.

Galerie moderního umění v Hradci Králové nabídne od 12. května do 31. března 2021 své prostory pro dílo Dalibora Bači nazvané "Za kulisou". Jeho umělecký projekt zde ztvární tmavá a zvukově izolovaná komora, ve které bude umělec v průběhu devíti měsíců trávit tři týdenní pobyty. V komoře vybavené pouze lůžkem a sociálním zařízením bude Dalibor Bača pobývat oproštěn od konzumace jídla i kontaktu s okolním světem.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové nabídne od 12. května výstavy "Uprostřed koruny české" a "Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole". Obě výstavy můžou zájemci zhlédnout jak naživo, tak i virtuálně. V dalších dnech muzeum zpřístupní výstavu "Není obraz jako obraz - vybraní nakladatelé školních obrazů 19. a 20. století", která potrvá do 16. srpna 2020. Znovu se také otevře muzejní badatelna a společenskovědní a přírodovědecká knihovna. Vedení muzea také připravuje novinku, vidět Hradec z nové perspektivy, a to z kopule muzea.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové otevřela 29. dubna v omezeném provozu a funguje za určitých hygienických podmínek: vstup je povolen pouze s rouškou a pořádání skupinových akcí je stále zakázáno.

V rámci kampaně #pootevřeno, kterou kraj připravil na podporu kulturním organizacím Královéhradeckého kraje v době pandemie, navštívilo facebookové a webové stránky prokreativitu.cz 3500 uživatelů a k dnešnímu dni mají přes 300 sledujících. Do samotného projektu #pootevřeno se zapojilo 12 institucí, které formou společného hashtagu informovaly o svých aktivitách v době zavřených dveří z důvodů koronavirové pandemie.
Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do soutěže přihlásilo 35 místních výrobců se 146 produkty. Mezi nominovanými produkty je například ...

ČEZ: Přijďte s námi oslavit Den země na Hučák! Budeme se na vás těšit v neděli 21. dubna

Přijďte k nám na Hučák oslavit Den Země. Pro děti bude připravena naučná stezka zaměřená na ochranu přírody, recyklaci a šetření energií. Děti i dospě ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...





Sobota 20.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes