HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Královéhradecký kraj hledá způsoby, jak ulevit přetíženým nemocnicím

23.11.2021
Královéhradecký kraj patří v současné chvíli k jednomu z nejméně postižených regionů v republice, nicméně i zde počty neustále narůstají. Stálá pracovní skupina krizového štábu Královéhradeckého kraje na dnešním pravidelném jednání vyhodnotila stávající situaci. Klíčové pro následující dny bude testování, včasné podání monoklonálních protilátek, pokračující očkování a volná lůžka v nemocnicích.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Zvyšuje se počet nakažených a roste potřeba testování metodou PCR, a to nejen kvůli plošnému testování ve školách. Laboratoře v krajských nemocnicích a Fakultní nemocnici Hradec Králové proto zdvojnásobily své kapacity oproti jarnímu stavu na téměř dva tisíce testů denně. Ve stávajících podmínkách je to maximální kapacita, ale hledáme možnosti, jak dokoupit další kapacity v externích laboratořích," uvedl hejtman Martin Červíček.

V Královéhradeckém kraji testy odhalily ke včerejšímu dni 554 nově pozitivních. Aktuálně je nejhorší situace v okrese Hradec Králové a výrazně se zhoršuje také na Rychnovsku.

"Vzhledem k zvyšujícím se požadavkům na PCR testování připravujeme aktivaci mobilního odběrového týmu, který by zajišťovala Armáda ČR při Fakultní nemocnici Hradec Králové. Vojáci by pomáhali s testováním žáků ve školách, kdyby plošné testování odhalilo velké ohnisko nákazy ve třídě a vyvstala tak potřeba ověření pomocí metody PCR," doplnil hejtman Červíček.

K 22. listopadu bylo v nemocnicích v kraji hospitalizováno 241 pacientů, z toho 36 na jednotkách intenzivní péče. Situace se však oproti minulým vlnám liší.

"Oproti jarní krizi máme daleko více případů necovidových pacientů, kteří vyžadují akutní péči. Nemocnice omezují neakutní zákroky, protože jim dochází lůžka následné péče. Hledáme proto možnosti překládání necovidových pacientů do jiných zařízení, kde by jim byla poskytnuta veškerá doléčovací péče. Je to způsob, jak ulevit přetíženým nemocnicím," doplnil Martin Červíček.

Lékaři v krajských nemocnicích a hradecké fakultní nemocnici podali už přes 400 infuzí s neutralizačními monoklonálními protilátkami proti viru SARS-CoV-2. "Radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink žádal praktické lékaře, aby své pacienty, u kterých hrozí zhoršení nemoci covid-19 a tedy hospitalizace, posílali na aplikaci monoklonálních protilátek. Prokazatelně to funguje a tímto způsobem se nám daří snižovat zátěž na nemocnice," doplnil hejtman Červíček.

V Královéhradeckém kraji bylo k pondělí 22. listopadu 320 589 lidí starších šestnácti let s ukončeným očkováním, což přesahuje 72 % obyvatel kraje. Posilující dávkou bylo naočkováno ke včerejšímu dni 34 617 lidí.

"Rozšiřujeme kapacity očkování, přidáváme termíny. Statistiky hospitalizovaných pacientů, kde převládají neočkovaní, potvrzují, že očkování funguje a má smysl. My uděláme vše pro to, aby každý zájemce dostal vakcínu," doplnil hejtman Červíček.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků s důrazem na zdravotní nezávadnost. Některé materiály používané k výrobě těchto povrchů totiž ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

ČEZ: Přijďte s námi oslavit Den země na Hučák! Budeme se na vás těšit v neděli 21. dubna

Přijďte k nám na Hučák oslavit Den Země. Pro děti bude připravena naučná stezka zaměřená na ochranu přírody, recyklaci a šetření energií. Děti i dospě ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...





Úterý 23.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes