HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Hejtman Královéhradeckého kraje požádal zdravotníky působící mimo nemocnice o pomoc

03.12.2021
V návaznosti na zvýšený počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, ale i na rostoucím zájmu veřejnosti o testování a očkování stoupá také pracovní nasazení zdravotníků v nemocnicích. Hejtman Martin Červíček proto v dopise požádal zdravotníky působící mimo nemocniční zdravotnická zařízení o pomoc.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Obracím se na Vás v této pro všechny nelehké době, kdy současná pandemie nemoci covid-19 s sebou přináší řadu omezení běžného života.

Jsem si vědom toho, že mnozí z Vás jste již v období předcházejících pandemických vln dobrovolně pomáhali v nemocnicích na území kraje jak s péčí o nemocné pacienty, tak s očkováním či testováním našich občanů.

Bohužel, opět nastalo období, kdy jsou naše zdravotnická zařízení téměř naplněna pacienty a zdravotničtí pracovníci jsou unaveni a někteří též sami nemocní. Blíží se vánoční čas, avšak prognózy vývoje pandemie ho nerespektují.

I přesto, že usnesení vlády Vám ukládá k zajištění poskytování zdravotní péče pracovní povinnost, nechci prozatím tohoto nařízení využít a chci Vás, lékaře, sestřičky a jiné zdravotnické pracovníky poprosit, abyste především ve své mimopracovní době byli solidární se svými kolegy v nemocnicích a přišli pomáhat do nemocnic v našem kraji, ať už do očkovacích či testovacích míst, anebo na jiné pozice dle požadavků nemocnic.

Prosím, přijďte pomoci, abychom všichni společně tuto nelehkou situaci zvládli," napsal hejtman v dopise.

Zvyšující se zátěž na zdravotníky

Ve všech nemocnicích v Královéhradeckém kraji bylo dnes ráno 285 pacientů hospitalizovaných s covidem-19, přičemž 50 z nich vyžadovalo intenzivní péči zdravotníků.

Za poslední týden v Královéhradeckém kraji přibylo přes 5,7 tisíce nových případů nákazy covid-19, což se promítá na počtu hospitalizovaných. V posledních dnech navíc situaci komplikuje také nárůst zátěže na akutní péči, kdy přibývá infarktů, mrtvic a dalších hospitalizací nesouvisejících s covidem.

Vedle toho roste zájem o testování, kdy odběrová stanoviště postupně navyšují kapacity. Tento týden kraj navýšil testovací kapacity v jičínské a rychnovské nemocnici, kdy zde ve vybrané dny v odpoledních hodinách testuje soukromá společnost GHC Genenetics.

Zvýšený zájem veřejnosti evidují také očkovací místa. Kraj proto se starosty obcí znovu jedná o možnosti mobilního očkování prostřednictvím očkovacího kamionu. Jedná se také například o obnovení očkovacího centra v hradeckém Obchodním centru Atrium.

Vedle deseti očkovacích míst mají lidé v kraji možnost nechat se očkovat v ordinacích 156 praktických lékařů.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...

Spotřební daň na e-cigarety odstartovala, neokolkované náplně lze už sehnat pouze v doprodeji

Od 1. dubna 2024 začala platit nová spotřební daň na náplně do elektronických cigaret. Její současná výše je nastavena na 2,50 Kč na 1 mililitr náplně ...

Hradec Králové přidá na podporu prestižních akcí 12 milionů korun

Město Hradec Králové se chystá otevřít další dotační program pro podporu prestižních a ojedinělých akcí v rámci kalendáře Calendarium Regina. Tento pr ...





Pátek 19.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes