HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Královéhradecký kraj staví druhou část opočenského obchvatu

18.05.2022
Stavba druhé etapy přeložky silnice II/298, jíž se dokončí obchvat města Opočna, dnes oficiálně začala slavnostním poklepáním základního kamene. Terénní práce ale na místě probíhají již od konce února. Zakázku v hodnotě téměř 219 milionů korun včetně DPH vysoutěžily společnosti M-SILNICE a EUROVIA. Celkové náklady budou 235 milionů korun včetně DPH. Stavba bude trvat tři roky a propojí první část obchvatu od kruhové křižovatky U Jordánku s výpadovkou na Třebechovice pod Orebem a Hradec Králové.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Přeložka je nezbytná vzhledem k dopravní situaci ve městě. "Centrum Opočna je zvláště v posledních letech zatížené nadměrnou dopravou. První část ochvatu, kterou kraj dokončil před téměř dvěma lety, přinesla místním jen dílčí úlevu. Tato stavba je významná vzhledem k dopravnímu napojení na nově dokončenou dálnici D11 do Jaroměře a také jako přístupová komunikace do Orlických hor," říká hejtman Martin Červíček.

Délka úseku je půl druhého kilometru. Je tedy kratší než zprovozněná část, ale po technické i finanční stránce mnohem náročnější.

"Komunikace musí překlenout údolí Zlatého potoka. Nový most o čtyřech polích bude mít rozpětí 129 metrů a šířku 12,5 metru. Stavba se navíc musí vypořádat se ztíženými geologickými podmínkami údolní nivy. Je také nezbytné vystavět tři opěrné zdi," vysvětluje první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic.

Součástí stavby budou přeložky účelových komunikací, kanalizačních a vodovodních přípojek a veřejného osvětlení. Vyžádá si úpravu meliorací a následnou rekultivaci okolí. Vzniknou také nové chodníky a nové nasvícení kruhové křižovatky.

Během skrývky ornice došlo k archeologickému nálezu - pozůstatků dvou chat čtvercového půdorysu a zbytků keramiky. Jedná se o stopy germánského osídlení z období 100 až 250 let našeho letopočtu.

Dobrou zprávou pro motoristy je, že většina stavebních prací bude probíhat bez dopadu na silniční provoz. Omezení si vyžádá pouze závěrečné napojení na stávající silniční síť. Stavbu dodavatelé dokončí na jaře roku 2025.

Stavba první dvoukilometrové části obchvatu Opočna za zhruba 150 milionů korun skončila v létě 2020. Začala v březnu roku 2019.

Přípravu, administraci a realizaci této akce zajišťuje oddělení průmyslových zón Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI). Stavba bude financována prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) v rámci Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka na baterie "Auto obracející se". ...

Spotřební daň na e-cigarety odstartovala, neokolkované náplně lze už sehnat pouze v doprodeji

Od 1. dubna 2024 začala platit nová spotřební daň na náplně do elektronických cigaret. Její současná výše je nastavena na 2,50 Kč na 1 mililitr náplně ...

Hradec Králové přidá na podporu prestižních akcí 12 milionů korun

Město Hradec Králové se chystá otevřít další dotační program pro podporu prestižních a ojedinělých akcí v rámci kalendáře Calendarium Regina. Tento pr ...

Do Hradce se vrátí cyklověž, stavba má být zahájena v první polovině příštího roku

Hradeckým cyklistům začne koncem příštího roku sloužit moderní parkovací dům pro kola neboli cyklověž. Tento projekt je součástí širšího balíčku opat ...

Barokní Pevnost Josefov získá na záchranu od kraje desítky milionů

Zástupci Královéhradeckého kraje odsouhlasili dohodu, která byla uzavřena mezi ministerstvy pro místní rozvoj a kultury, Ústeckým a Královéhradeckým k ...





Úterý 16.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes