HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Duševní onemocnění často útočí v mládí a izoluje. Jak najít cestu ven?

26.05.2022
První ataky vážného duševní onemocnění jako je schizofrenie nebo bipolární afektivní porucha obvykle zasáhnou do života v pubertě či v pozdějším mládí. Následek? Kvůli projevům i posměchu mizí šance žít plnohodnotný život. Existuje způsob, jak najít cestu zpět. Co se kvůli duševnímu onemocnění změní, kde hledat pomoc a jak může vypadat?
Klient při hře | Foto: pdz.cz
Duševní onemocnění, stejně jako jakékoliv jiné do života zasahující onemocnění, může snížit důvěru v sebe i okolí. Způsobí také změny v chování, kvůli kterým lidé velmi často čelí posměchu, hrubosti a nepochopení ze strany okolí, někdy i vlastní rodiny. Proto ztrácí možnost navazovat kontakty a upadají do sociální izolace.

"Lidé s dušením onemocněním se často bojí přijít do jakéhokoliv kolektivu a oslovit cizí osoby. Mají proto problém si zařídit i nutné praktické záležitosti, třeba jít na úřad. V závažných případech se bojí chodit mimo bezpečí domova. Přitom s podporou mohou plnohodnotně žít v místě, kde chtějí," popsala psycholožka Veronika Endreslová, která působí v neziskové organizaci Péče o duševní zdraví v Rychnově nad Kněžnou.

Jezdí za klienty domů, současně je motivují k aktivitě


Právě nezisková organizace Péče o duševní zdraví se zaměřuje na podporu osob s duševním onemocněním. Poskytuje službu sociální rehabilitace. Sociální pracovníci jezdí za klienty domů a podporují je při zvládání projevů duševní nemoci v běžném životě. Pomáhají například při jednání na úřadech, finančním hospodaření či nácviku péče o vlastní osobu i domácnost.

"Klienty také motivujeme, aby navštívili některou z našich volnočasových aktivit a našli zpět cestu do společnosti. Máme například Otevřený klub. Sociální pracovníci jezdí s klienty na výlety nebo hrají hry. Skvěle funguje jako místo, kde mohou sdílet své prožitky, najít pochopení a získat přátele," uvedl Mgr. Pavel Provazník, vedoucí střediska Péče o duševní zdraví v Rychnově nad Kněžnou.

Péče o duševní zdraví založila také Podpůrnou skupinu, jejímž účelem je vzájemná podpora klientů v obtížných životních situacích. Funguje zde také Arte skupina: slouží k relaxaci a možnosti vyjádřit se jinou než verbální formou. Další volitelnou aktivitou je Recovery skupina, zaměřená na zotavení, tj. proces změny ve vztahu k vlastnímu onemocnění. Od května 2022 funguje i skupina Prevence relapsu užívání návykových látek. Je určena klientům, kteří se potýkají také se závislostí na návykových látkách.

Příklad z praxe - z izolace k aktivnímu členství a podpoře ostatních
Pan K. je vzdělaný muž, který kvůli duševnímu onemocnění musel opustit svoji práci. Izoloval se doma, vídal se pouze se sestrou a matkou. Měl obavy vyjít ven, děsil se cestovat hromadnou dopravou. Jeho matka se sestrou oslovily sociální pracovníky z Péče o duševní zdraví. Po intenzivní individuální spolupráci pan K. souhlasil, že ho jeho sestra bude vozit na setkání v rámci Otevřeného klubu. O pár měsíců později: pan K. do klubu dojíždí sám a je jeho velmi aktivním členem, dokonce podporuje nováčky. Nemá problém sejít se v kavárně na schůzce, chodí i na různé přednášky, dokonce kontaktoval kolegy ze zaměstnání.

"Jedná se o velký úspěch a důkaz, že pokud mají osoby s duševním onemocněním podporu, mohou žít plnohodnotně a být součástí společnosti," doplnil vedoucí střediska Pavel Provazník.

Péče o duševní zdraví funguje v Rychnově nad Kněžnou 13 let. Tým tvoří 6 sociálních pracovníků, peer konzultantka (kolegyně s vlastní zkušeností s nemocí) a psycholožka. V současné době využívá služeb střediska 60 klientů. Služby jsou určeny pro osoby starší 18 let.







Zdroj: Péče o duševní zdraví, z. s.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků s důrazem na zdravotní nezávadnost. Některé materiály používané k výrobě těchto povrchů totiž ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

ČEZ: Přijďte s námi oslavit Den země na Hučák! Budeme se na vás těšit v neděli 21. dubna

Přijďte k nám na Hučák oslavit Den Země. Pro děti bude připravena naučná stezka zaměřená na ochranu přírody, recyklaci a šetření energií. Děti i dospě ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...





Čtvrtek 25.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes