HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Broumov postupuje do finále soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2028

14.10.2022
Mezinárodní porota rozhodla o postupujících do finále soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2028. Společně s Českými Budějovicemi je to i sedmitisícový Broumov v partnerství s Královéhradeckým krajem. Jako nejmenší kandidát v historii uspěl se svým konceptem Kreativního poutnictví. O držiteli titulu se definitivně rozhodne v červnu 2023.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
"Máme obrovskou radost, že můžeme naši myšlenku a projekty dál rozvíjet. Finále evropské soutěže bude samozřejmě velká výzva, ale právě ty nás posouvají dál," říká stávající radní a budoucí starosta Broumova Arnold Vodochodský.

Základem konceptu Kreativního poutnictví, který Broumov prezentoval 12. října na Ministerstvu kultury ČR před mezinárodní porotou, je propojování divoké přírody, odolné kultury a důvěry v živé komunity v Evropě.

"Kreativním poutníkem se může stát každý a položit tak základ zdravější a odolnější komunity. Kultura se stává nástrojem vědomého objevování míst kolem nás, hledání nových cest vedoucích k vzájemnému propojení i řešení současných evropských enviromentálních i společenských výzev," doplňuje Marie Silondi, koordinátorka broumovské kandidatury. "Rozvíjením vlastní kreativity můžeme dokázat cokoliv, i věci, které se zdály nemožné."

Prostřednictvím titulu Evropské hlavní město kultury chce Broumov mimo jiné posilovat kulturní a umělecké komunity na národní i mezinárodní úrovni, rozvíjet pomalý kulturní turismus, podporovat aktivní zapojování obyvatel do rozvoje evropských malých měst a venkovských oblastí nebo přitáhnout impaktové investice a kreativní mladé lidi.

"Každý Kreativní poutník vyráží na cestu krajinou, časem i myslí, a právě to jsou tři linie našeho programu. Do nich se propisují jednotlivá témata, které vychází z kontextu regionu, ale zároveň jsou sdílená napříč Evropou," přibližuje program kandidatury Broumova Petra Kultová. Jako příklad uvádí přístup k pitné vodě nebo vytváření bezpečných míst pro mladé lidi ve veřejném prostoru.

Přestože mluvíme o historicky nejmenším městu, které do druhého kola soutěže postoupilo, na kandidatuře se podílí celý region, Královéhradecký kraj i polští sousedé. Ve své přihlášce Broumov zároveň zdůrazňuje, že zastupuje 30 % Evropy. Tedy podobné malé regiony a venkovské oblasti, které hledají svou cestu pro budoucnost.

Vedení Královéhradeckého kraje se na přeměně Broumovska v posledních letech podílí výraznými investicemi a je připraveno záměr v případě úspěšného naplnění kandidatury finančně podpořit a zrealizovat všechny potřebné kroky vedoucí k úspěchu.

"Kandidaturu Broumova na titul Evropské hlavní město kultury 2028 považuji za jedinečnou příležitost navrátit Broumovu a jeho okolí význam místa setkávání a poznávání různých kultur, tradic. Je velkou příležitostí ukázat, co tento mikroregion nabízí. Můj respekt a velké poděkování patří týmu, který celou strategii, jež byla hlavní součástí prezentace, připravil a obhajoval. Je za tím obrovské množství práce, uskutečnitelných vizí a plánů vypovídajících o tom, že i oproti ostatním velkým městům je to malé schopno a připraveno vykročit na evropskou cestu a ukázat, že odhodláním v srdci a nezlomnou vůlí lze proměnit sny v reálné cíle," řekl hejtman Martin Červíček.

Na základě hodnocení a připomínek odborné poroty teď budou postupující města rozpracovávat své přihlášky, rozvíjet partnerství, spolupráce i kulturní projekty. V červnu 2023 bude znám definitivní vítěz a nástupce Prahy a Plzně, měst, která dosud jako jediná v ČR v letech 2000 a 2015 prestižní titul získala.

Zdroj: Královéhradecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do soutěže přihlásilo 35 místních výrobců se 146 produkty. Mezi nominovanými produkty je například ...

ČEZ: Přijďte s námi oslavit Den země na Hučák! Budeme se na vás těšit v neděli 21. dubna

Přijďte k nám na Hučák oslavit Den Země. Pro děti bude připravena naučná stezka zaměřená na ochranu přírody, recyklaci a šetření energií. Děti i dospě ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...





Sobota 20.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes