HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Šok, obdiv, vztek i pocit bezmoci a strachu. Vědci zkoumali emoce v české společnosti rok od ruské invaze

24.02.2023
Emocionální reakce občanů České republiky v době vpádu ruských vojsk na Ukrajinu i rok poté, ale také pocit identifikace s demokratickou Evropou a postoje k různým etnickým menšinám v ČR byly tématem dotazníkového šetření, které pro Psychologický ústav Akademie věd ČR provedla agentura Median. Na špičce pociťovaných emocí se držel celý rok soucit, obdiv a vztek. Sílila identifikace s demokratickou Evropou, horšil se naopak postoj k ruské menšině.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Šok, obdiv, vztek, živý zájem i pocit bezmoci a strachu - začátek ruské agrese na území Ukrajiny 24. února 2022 probudil v české společnosti vlnu pocitů. Které byly ty hlavní, hodnotili vědci z odpovědí reprezentativního vzorku 1022 respondentů bezprostředně po ruské invazi ve dnech 4. až 14. března.

"Zvolili jsme 12 různých pocitů: šest negativních, šest pozitivních. Ukázalo se, že strach byl spíše v pozadí - na prvních místech se umístily pozitivní emoce k Ukrajincům: soucit s nimi a obdiv k jejich odvaze. Mnozí si jistě vybavili události roku 1968, kdy jsme se my ruské agresi vzdali," říká Martina Klicperová z Psychologického ústavu Akademie věd ČR a SYRI. "Dále byl intenzivně pociťován vztek a živý zájem o dění. Až potom následoval pocit bezmoci, strach a úzkost," uvádí psycholožka.

Vědci poté měření čtyřikrát opakovali stejnou metodou a na tomtéž vzorku, jen mírně průběžně doplněném. "S odstupem od původního intenzivního prožitku většina emocí samozřejmě mírně zeslábla, nicméně se po zbytek roku udržela poměrně vysoko. Nejvíce logicky opadl živý zájem, protože informací o událostech byl dostatek. Na špičce pociťovaných emocí ale po celý rok zůstal soucit a na druhé místo se postupně dostal vztek," vysvětluje Martina Klicperová.

Identifikace s demokratickou Evropou a invaze


Shodou okolností se vědci ještě před invazí dotázali svého stálého panelu respondentů na pocit identifikace s demokratickou Evropou a (pouhých 10 dní před invazí) také na postoje k ruské a ukrajinské menšině v České republice. Hned po začátku války (4.-14. března 2022) tato dotazování zopakovali.

"Ukázalo se, že zatímco před invazí respondenti obecně vyjadřovali spíše rezervovanou prodemokraticky orientovanou evropskou identitu, ihned po invazi se zejména nejintenzivnější identifikace s Evropou téměř zdvojnásobila," sděluje Martina Klicperová.

Respondenti také využívali možnost své postoje komentovat i slovně. Mezi výroky při vlně sběru na jaře 2022 zaznělo mimo jiné Mám pocit většího bezpečí, tím, že patřím do společenství EU nebo Jasně to dokazuje, kam patříme, nejsme Ruska gubernie, jakou jsme byli v letech 1945-1989, případně Víc se cítím jako Evropanka a vážím si toho, kde žiju.

Nejnovější data z letošního února podle Martiny Klicperové ukazují, že identifikace s demokratickou Evropou se i po roce přes výkyvy stále ještě udržuje na zvýšených hodnotách.

Válka mění vztahy


Proměnou procházel i postoj Čechů a Češek k příslušníkům útočícího a bránícího se národa, kteří žijí v České republice. Ruská invaze okamžitě výrazně zvýšila sympatie k ukrajinské menšině v Česku. "Zajímavé je, že postoje k Rusům, kteří žijí u nás, ruská invaze zprvu nezhoršila. Rok poté ale shledáváme, že se sympatie k místním Ukrajincům "normalizovaly", vrátily na původní úroveň, zatímco postoje k Rusům u nás se během uplynulého roku velice výrazně zhoršily. V longitudinálním průzkumu budeme pokračovat," shrnuje psycholožka.

Zdroj: AV ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Magazín

Rozdíl mezi 2,4GHz a 5GHz

V oblasti bezdrátové komunikace se volba mezi frekvencemi 2,4GHz a 5GHz stala klíčovou. Tyto frekvence jsou páteří Wi-Fi sítí, umožňující propojení širokého spektra zařízení od chytrých telefonů po chytré domácí spotřebiče. Porozumění rozdílům mezi ...

Jak zlepšit herní zážitek při hraní her na svém telefonu

Hraní her na chytrých telefonech se stalo běžným zábavným koníčkem pro lidi všech věkových kategorií. Ať už čekáte na autobus, zabíjíte čas během přes ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...





Čtvrtek 28.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes