HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Rozvoj venkova podpoří kraj 24 miliony

04.04.2017
V letošním Programu obnovy venkova má být realizováno 59 projektů v hodnotě téměř 62 milionů korun. Z krajského rozpočtu půjde 24 milionů. Milion zůstává v rezervě programu, která je určena zejména pro výjimečné situace.
Ilustrační snímek | Foto: Královéhradecký kraj
Program je opět rozdělen do dvou dílčích částí. V té zaměřené na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti je 19 podpořených projektů s výší dotace okolo 6,4 milionu korun.
"Největší dotační částky jsou zde 400 tisíc korun, což v některých případech činí polovinu celkových nákladů. Většina podpořených projektů řeší vážné havarijní stavy obecních budov, které si žádají urychlený zásah. Mnohdy se přitom jedná o školy či školky," uvedl radní Pavel Hečko, v jehož gesci je regionální rozvoj, granty a dotace.

Úspěšnými žadateli jsou obce Dolní Přím, Mžany, Třesovice, Dolní Lochov, Smržov, Jetřichov, Kyje, Milovice u Hořic, Kohoutov, Lanžov, Hořičky, Praskačka, Rychnovek, Zábrodí, Provodov-Šonov, Žďár nad Orlicí, Žďár nad Metují, Polom a Litoboř.

Druhá část programu pomáhá s obnovou místních komunikací, komplexní úpravou nebo dovybavením veřejných prostranství. Na podporu v celkové výši 17,6 milionu korun zde dosáhlo 40 projektů, z nichž některé získají z programu až 600 tisíc korun. Díky dotaci opraví úspěšné obce, místní komunikace, chodníky nebo třeba veřejné osvětlení. Je však možné žádat i o podporu na rekonstrukci požárních nádrží nebo obnovu zeleně.

Krajskou podporu získaly v tomto případě obce Nahořany, Hřibiny-Ledská, Střevač, Kounov, Strážné, Staré Místo, Jeřice, Podůlší, Petrovice, Trnov, Boharyně, Ledce, Vestec, Dohalice, Jasenná, Deštné v O. h., Střezetice, Stračov, Podbřezí, Osice, Butoves, Obědovice, Borovnice, Zdobín, Bašnice, Libošovice, Byzhradec, Běleč n. O., Barchov, Světí, Blešno, Pohoří, Vinary, Žernov, Vrbice (RK), Machov, Mladějov, Horní Radechová, Hořiněves a Osek.

Projekty uvedených obcí splnily předepsané podmínky a jejich podporu schválila krajská rada a následně i zastupitelstvo. Všechny musí být realizovány do konce letošního listopadu.

V programu bylo původně alokováno zhruba stejně jako v loňském roce, tedy 40 milionů korun. Tuto částku se ale žadatelům nepodařilo vyčerpat, protože projektů se přihlásilo méně a řada z nich nedosáhla na minimální bodovou hranici. Nevyčerpané prostředky budou částečně využity na podporu obcí prostřednictvím dotací na rozvoj a budování dálkových a na ně navazujících cyklotras a částečně převedeny do Programu obnovy venkova na rok 2018.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

GasNet zahájil jako první v Česku prodej bioLNG

Společnost GasNet, největší tuzemský distributor plynu a český lídr v LNG pro nákladní silniční dopravu, spustila prodej nízkoemisního zkapalněného bi ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...





Pátek 29.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes