HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Kraj získá téměř půl miliardy na rozvoj pohraničí

07.04.2017
Více než 16,5 mil. EUR (cca 446 mil. Kč) bylo schváleno pro Královéhradecký kraj na realizaci projektů, které prostřednictvím rekonstrukcí silnic zpřístupní kulturní a přírodní zdroje v česko-polském příhraničí a zlepší propagaci cestovního ruchu v příhraniční oblasti.
Ilustrační snímek | Foto: Královéhradecký kraj
Příslib dotací získal Královéhradecký kraj na zasedání Monitorovacího výboru programu Interreg V-A Česká republika - Polsko, kde se schvalovaly strategické silniční projekty a tzv. vlajkové projekty.
Celkem bylo schváleno pět projektů, zaměřených na rekonstrukci silnic, zpřístupňujících přírodní a kulturní zdroje v česko-polském příhraničí, hned tři z nich se budou realizovat v Královéhradeckém kraji:

Projekt Zlepšení dopravní dostupnosti Broumovska a kladsko - valbřišského regionu je zaměřen na rekonstrukci silnice Starostín - Meziměstí - Hejtmánkovice a silnice Broumov - Božanov - státní hranice. Celkové výdaje pro uvedené úseky činí 7 441 789 EUR, z toho dotace z EU a státního rozpočtu představuje 5 896 077 EUR.

Projekt Zlepšení přeshraniční dostupnosti polsko-českého příhraničí v oblasti Stolových hor je zaměřen na rekonstrukci silnice Bezděkov nad Metují - Machov - Machovská Lhota, státní hranice a silnice Bezděkov, Na Mýtě - Nízká Srbská. Celkové výdaje pro uvedené úseky činí 4 479 788 EUR, z toho dotace z EU a státního rozpočtu představuje 3 206 041 EUR.

Projekt Zlepšení dopravní dostupnosti Orlických a Bystřických hor je zaměřen na rekonstrukci silnice Rokytnice - Říčky - Orlické Záhoří. Celkové výdaje činí 8 358 396 EUR, z toho dotace z EU a státního rozpočtu představuje 7 267 873 EUR.

"Toto rozhodnutí završuje několikaleté úsilí o získání dotace, navíc byly podpořeny všechny tři projekty, na které Královéhradecký kraj žádal o dotace spolu s polskými partnery," řekl krajský radní Pavel Hečko, který je zodpovědný za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů, dotací a cestovního ruchu.

Dále byly schváleny dva tzv. vlajkové projekty. Jedná se o projekty, jejichž aktivity jsou realizované na celém česko-polském podporovaném území, jeden z nich se bude realizovat v Královéhradeckém kraji:

Projekt Kulturní a přírodní dědictví pro rozvoj polsko-českého pohraničí "Společné dědictví" je zaměřen na propagaci pohraničí v oblasti cestovního ruchu. Výdaje na něj činí 173 938 EUR, z toho dotace z EU a státního rozpočtu představuje 156 544 EUR. Cílem projektu je vytvoření trvalé integrované sítě spolupráce v oblasti cestovního ruchu na území česko-polského pohraničí založené na přírodním a kulturním dědictví prostřednictvím podpory cestovního ruchu, tvorba a podpora turistických produktů, spojování stávajících turistických tras na přeshraniční trasy a integrace stávajících nabídek do komplexních přeshraničních turistických balíčků pohraničí, což povede k prodloužení délky pobytu turistů a zvýšení atraktivnosti stávajícího kulturního a přírodního dědictví.

"Příprava projektových žádostí probíhala na Odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Na silničních projektech spolupracoval externí zpracovatel. To, že ze sedmi schválených projektů budou čtyři projekty realizovány v Královéhradeckém kraji, potvrzuje skutečnost, že Královéhradecký kraj je dlouhodobě na špici ve využívání dotačních prostředků z česko-polských přeshraničních programů," dodal radní Pavel Hečko.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

GasNet zahájil jako první v Česku prodej bioLNG

Společnost GasNet, největší tuzemský distributor plynu a český lídr v LNG pro nákladní silniční dopravu, spustila prodej nízkoemisního zkapalněného bi ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...





Čtvrtek 18.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes