HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Středoškoláci za kamerou točí příběhy svých sousedů

24.01.2019
HRADEC KRÁLOVÉ - Katolický kněz pronásledovaný a vězněný komunistickým režimem, dcera rodiny ukrývající partyzány, mistryně Evropy v běhu z roku 1969 či pamětník represí v průběhu války v Jugoslávii. To jsou čtyři z deseti pamětníků, kteří se dobrovolně ocitli před kamerou, aby jejich vzpomínky zachytili studentští dokumentaristé z východních Čech.
Studenti při natáčení | Foto: postbellum.cz
Deset středoškolských týmů z pěti měst v Královéhradeckém kraji se od září zapojilo do projektu Příběhy našich sousedů a většina už má to nejtěžší, tedy samotné natáčení pamětníků, za sebou. Projekt realizuje nezisková organizace Post Bellum s podporou Královéhradeckého kraje, partnery projektu jsou umělecké centrum Impuls Hradec Králové a Univerzita Hradec Králové.

"Do projektu Příběhy našich sousedů jsem se zapojil poprvé a prozatím to vnímám jako velmi povedený krok. Vidět nadšení studentů po rozhovoru se "svým" pamětníkem, jejich dychtivost po dalších informacích a zapálení pro práci v projektu je snad snem každého učitele," hodnotí dosavadní průběh projektu učitel Pavel Lehar z hradeckého Gymnázia Boženy Němcové.

V minulých měsících studenti ze středních škol v Hradci Králové, Náchodě, Dobrušce, Hořicích a Dvoře Králové nad Labem absolvovali dokumentaristické školení, kde se učili vést rozhovor s pamětníkem a pracovat s technikou. Následně sami natočili na videokamery vzpomínky pamětníků ze svého okolí a nyní pracují na tom, aby z velkého množství materiálu vytvořili několikaminutový televizní dokument.

"Jsme velice rádi, že máme možnost se takového projektu účastnit, protože nám přináší nový, bližší pohled na věc. Je nám ctí, že jsme měli příležitost seznámit se s tak významnou osobností, vyslechnout si jeho příběh a mít možnost ho dále šířit," komentuje svoje zapojení do projektu studentský tým z hradeckého Gymnázia Boženy Němcové, který zpracovává životní příběh chartisty Stanislava Pitaše.

Další ze zdokumentovaných pamětníků je i Jaromíra Kočnarová z Náchoda, jejíž rodina ukrývala za druhé světové války partyzány. "Projekt se mi moc líbí, protože pomáhá připomenout věci, které jsme zažili a které nebyly lehké. Bojím se, že bez takovýchto programů by se na všechno zapomnělo, a když vidím, jak vypadá celá ta politická situace, bojím se, aby paměť národa nezhasla a vše se neopakovalo," míní náchodská pamětnice.

V nejbližší době čeká středoškolské studenty setkání se staršími studenty z Univerzity Hradec Králové, kteří je seznámí s principy prezentování před veřejností. Ty se jim totiž budou brzy hodit - 29. března od 17 hodin představí své finální výtvory na veřejné závěrečné prezentaci v aule Univerzity Hradec Králové. Slavnostní prezentaci doplní výstava s příběhy pamětníků a jednotlivé studentské video-výstupy budou prezentovány ve vysílání Východočeské televize V1.

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky základních a studenty středních škol. Ti se za doprovodu svých učitelů a lidí z Post Bellum na několik měsíců stanou rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy. Mají za úkol vyzpovídat pamětníka, natočit vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument. Někteří podle příběhu kreslí komiks, jiní tvoří prezentaci pro spolužáky, další se vydají do Českého rozhlasu, kde jim redaktoři pomohou sestříhat nahrávku do rozhlasové reportáže. Nakonec musí vystoupit před publikem a výsledky své práce představit veřejnosti a odborné porotě.

K červnu 2018 se do vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů, který realizuje nezisková organizace Post Bellum, zapojilo na 3182 žáků a studentů z téměř 500 škol po celé České republice, kteří zdokumentovali celkem 761 pamětnických příběhů. Střední školy se v Královéhradeckém kraji zapojily do projektu poprvé. Cílem projektu je předávání zkušeností mezi generacemi, které považujeme za nejpřirozenější způsob vzdělávání. Chceme zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu studentů. Žádná učebnice nedokáže tak jedinečným způsobem inspirovat jako vyprávěný příběh.

Víte ve svém okolí o člověku, jehož životní příběh by stálo za to zaznamenat? Kontaktujte prosím východočeskou pobočku Paměti národa na tel. 723 113 280 nebo emailem na tomas.heller@postbellum.cz. Děkujeme!

www.pribehynasichsousedu.cz

www.pametnaroda.cz
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Královéhradecký kraj rozdělí mezi provozovatele prodejen na venkově přes 4 miliony korun

Královéhradecký kraj opět rozdělí další finanční prostředky provozovatelům malých prodejen na venkově. Provozovatelé obchodů v obcích či jejich místní ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...

Spotřební daň na e-cigarety odstartovala, neokolkované náplně lze už sehnat pouze v doprodeji

Od 1. dubna 2024 začala platit nová spotřební daň na náplně do elektronických cigaret. Její současná výše je nastavena na 2,50 Kč na 1 mililitr náplně ...

Hradec Králové přidá na podporu prestižních akcí 12 milionů korun

Město Hradec Králové se chystá otevřít další dotační program pro podporu prestižních a ojedinělých akcí v rámci kalendáře Calendarium Regina. Tento pr ...





Čtvrtek 18.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes