HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zprávy » Vaše zprávy » Článek v rubrice Zpravodajství

Dvě zásilky polského kuřecího masa se salmonelou ve východních Čechách

11.04.2019
Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevily dvě zásilky kuřecího masa z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. V prvním případě se jedná o 240 kilogramů chlazených kuřecích čtvrtek. Maso bylo od příjemce zásilky z Březhradu distribuováno do stravovacích zařízení v Pardubicích. Ve druhém případě jde o 300 kg kuřecích prsních řízků, které přišly do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Od příjemce zásilky, kterým byla společnost Drůbeží ráj z Březhradu (místní část Hradce Králové), směřovala zásilka kuřecího masa ke dvěma subjektům do Pardubic. Takřka 100 kg masa byla zpracována do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kg v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX - Cactus. Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku. Zbytek masa z 240 kilogramové šarže byl využit k jiným účelům, než k lidské spotřebě.

Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.

Druhý případ zásilky 300 kg kuřecích řízků, která přišla do Chlumce nad Cidlinou, SVS v tuto chvíli došetřuje. SVS informovala o nálezech salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu).
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na Google+ Sdílet na Twitteru

Související:

Podzimní přejídání? Jak se ovládnout a nemlsat

Podzim je v plném proudu a třebaže neukazuje svou nejkrutější podobu, příslib mrazů a brzkých stmívání nás ovlivňuje. Ať už ponurnou náladou, únavou či zbytečným přejídáním. Právě přejídání je naším častým prohřeškem. Myšlenkami na geny a obalování ...

Náraz do stromu na Rychnovsku s tragickými následky

15.10.2019 | Krimi

K dopravní nehodě osobního vozidla spěchali včera 14.10. profesionální hasiči z Dobrušky. Vůz havaroval na silnici č. 304 mezi obcemi Pohoří a Bohusla ...

Více jak 12 milionů korun půjde na rozvoj činností s dětmi a mládeží

15.10.2019 | Ekonomika, podnikání

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ rozdělí v oblasti vzdělávání přes 12 milionů korun. Do dotačních programů Etická výchova ve školách, Inovace ve vzdělávání a Rozv ...

Vážná nehoda zastavila provoz na I/33 u Hradce Králové

11.10.2019 | Krimi

Dnes 11. 10. v 05:57 se rozezněl poplach na stanicích Hradec Králové - Pražská, Jaroměř i na centrální hradecké stanici. Jednotky byly vyslány k vážné ...

Ceny jízdného se v Královéhradeckém kraji od prosince změní

11.10.2019 | Z regionu

Královéhradecký a Pardubický kraj upravily Tarif IREDO, který platí pro autobusy a vlaky ve východních Čechách. Jedná se o první změnu od roku 2013. M ...



Středa 16.10.2019
Královehradecký kraj
Další regiony »






O nás, kontakty | Přidat firmu | Nabídka našich služeb | Partneři portálu | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezký kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2019 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS
Tento web používá cookies, jeho dalším používáním s touto skutečností souhlasíte. Další informace najdete zde.