HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zprávy » Vaše zprávy » Článek v rubrice Zpravodajství

Dvě zásilky polského kuřecího masa se salmonelou ve východních Čechách

11.04.2019
Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevily dvě zásilky kuřecího masa z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. V prvním případě se jedná o 240 kilogramů chlazených kuřecích čtvrtek. Maso bylo od příjemce zásilky z Březhradu distribuováno do stravovacích zařízení v Pardubicích. Ve druhém případě jde o 300 kg kuřecích prsních řízků, které přišly do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Od příjemce zásilky, kterým byla společnost Drůbeží ráj z Březhradu (místní část Hradce Králové), směřovala zásilka kuřecího masa ke dvěma subjektům do Pardubic. Takřka 100 kg masa byla zpracována do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kg v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX - Cactus. Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku. Zbytek masa z 240 kilogramové šarže byl využit k jiným účelům, než k lidské spotřebě.

Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.

Druhý případ zásilky 300 kg kuřecích řízků, která přišla do Chlumce nad Cidlinou, SVS v tuto chvíli došetřuje. SVS informovala o nálezech salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu).
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na Google+ Sdílet na Twitteru

Související:

Od soboty startuje druhý denní pár spojů do Krakova

Od soboty 13. dubna startuje druhý denní pár vlaků z České republiky do Krakova. Rozšiřuje se tak nabídka spojení do turisticky velmi atraktivního města zapsaného na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. České dráhy nabízejí v kooperaci se ...

Krajské nemocnice si připomínají Den zdraví

12.04.2019 | Z regionu

Den zdraví se slaví celosvětově 7. dubna. Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje se svými nemocnicemi a ve spolupráci s městy a dalšími organiza ...

Východočeši opět poběží za všechny, kteří to nevzdali

11.04.2019 | Sport

HRADEC KRÁLOVÉ - Druhý ročník Běhu pro Paměť národa v Hradci Králové se uskuteční 18. května u hradeckého rybníka Biřička. Loni běželo v Hradci Králov ...

Převrácené vozidlo na D11

09.04.2019 | Krimi

Do nebezpečné situace se v neděli krátce po půlnoci dostala dvaadvacetiletá řidička osobního vozidla Peugeot, která zřejmě vlivem nedostatečného věnov ...

Rekonstrukce pevnosti Dobrošov začne na konci května

09.04.2019 | Z regionu

Rada Královéhradeckého kraje schválila na mimořádné schůzi nového dodavatele stavebních prací pevnosti Dobrošov, bude jím sdružení společností Solid C ...



Úterý 23.4.2019
Královehradecký kraj
Další regiony »






Copyright © 1/2009-2019 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS
Tento web používá cookies, jeho dalším používáním s touto skutečností souhlasíte. Další informace najdete zde.