HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Na rozvoj Královéhradeckého kraje šlo z Evropy 32 miliard korun

13.09.2016
Celkem 32 miliard korun "přiteklo" do Královéhradeckého kraje díky evropským strukturálním fondům. Částka je za celé evropské programovací období 2007 - 2013, kdy jednotlivé operační programy dobíhaly až do letošního roku. Na své vlastní projekty a projekty příspěvkových organizací získal Královéhradecký kraj a jeho příspěvkové organizace 5 miliard korun.
Na rozvoj Královéhradeckého kraje šlo z Evropy 32 miliard korun | Foto: Královéhradecký kraj
Největším donátorem krajských projektů byl Regionální operační program (ROP) Severovýchod, který rozděloval evropské prostředky pro území Královéhradeckého, Libereckého a Pardubického kraje. Z jím poskytnutých 16,9 miliardy korun šlo do Královéhradeckého kraje více než 6,5 miliardy korun, z toho na vlastní krajské projekty 2,5 miliardy. Ostatní prostředky čerpaly obce, města i státní instituce a soukromé subjekty.

"Prostřednictvím ROPu čerpal Královéhradecký kraj celé dvě třetiny všech evropských dotací získaných v programovém období 2007 - 2013. Nejvíce peněz získal kraj na opravu silnic druhých a třetích tříd, celé dvě miliardy. To dokazuje, že kvalitní dopravní spojení je dlouhodobě naše priorita. Významné prostředky z tohoto programu šly také do krajských škol a nemocnic," uvedl hejtman Lubomír Franc.

Dalšími významnými zprostředkovateli evropských dotací pro území Královéhradeckého kraje byly operační programy Životní prostředí, Podnikání a inovace, Doprava, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Lidské zdroje a zaměstnanost, přeshraniční spolupráce Česko - Polsko, Výzkum a vývoj pro inovace a Integrovaný operační program.

Pro samotný Královéhradecký kraj byl druhým nejvýznamnějším Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Jeho prostřednictvím čerpal 600 milionů korun na projekty sociální integrace a rozvoje sociálních služeb na svém území.

Významným zdrojem z hlediska zlepšení dopravní dostupnosti v okrajových částech kraje, například na Broumovsku a v Orlických horách, byl Operační program přeshraniční spolupráce Česko - Polsko. Ten se stal vítaným zdrojem pomoci i pro četné projekty a mikroprojekty obcí v příhraničí.

"Konkrétní příklady účelného využití evropských dotací najdeme na celém území kraje. V Hradci Králové mohu zmínit třeba Digitální planetárium, Galerii moderního umění, bývalý ústav hluchoněmých nebo Gymnázium J. K. Tyla. Mimo krajské město vznikl archeopark ve Všestarech, dostavělo se Dětské centrum ve Dvoře Králové nad Labem nebo se zmodernizovalo přístrojové vybavení krajských nemocnic, záchranná služba získala nové sanitní vozy. Příkladů je opravdu mnoho," uzavřel hejtman Franc.

Samotný Královéhradecký kraj zrealizoval celkem 157 projektů za 3,9 miliardy korun, jím zřizované organizace pak dalších 311 projektů za 1,1 miliardy. Celkem bylo na území kraje realizováno celkem 4333 projektů.

Centrum investic, rozvoje a inovací provedlo komplexní analýzu čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů v uplynulém období a na základě výsledků zpracovalo přehlednou publikaci "Čerpání evropských dotací ze strukturálních fondů na projekty Královéhradeckého kraje v programovém období 2007 ? 2013". V publikaci jsou zapracovány jak projekty Královéhradeckého kraje jako příjemce, tak i projekty ostatních subjektů. Publikace, jíž celá analýza předcházela, byla představena v červnu 2016 a nyní je volně ke stažení zde .
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

GasNet zahájil jako první v Česku prodej bioLNG

Společnost GasNet, největší tuzemský distributor plynu a český lídr v LNG pro nákladní silniční dopravu, spustila prodej nízkoemisního zkapalněného bi ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...





Čtvrtek 28.3.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes