HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

29.04.2024
Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tvořili rezidenti a pětinu pak zahraniční cestovatelé. V celorepublikovém srovnání je tento kraj, po Praze, Jihomoravském a Jihočeském kraji, čtvrtým nejnavštěvovanějším. Z aktuálních dat vyplývá, že cestovní ruch nabírá na síle a dostává se na předcovidová čísla. S podporou, zejména zahraniční návštěvnosti, pomáhá největší incomingová akce v Česku - Czechia Travel Trade Day 2024, která právě odstartovala v Hradci Králové. Pořádá ji CzechTourism ve spolupráci s Královéhradeckou krajskou centrálou cestovního ruchu, Královéhradeckým krajem a Statutárním městem Hradec Králové.
Foto: czechtourism.cz
Tzv. TTD je jednou z největších tuzemských akcí na podporu incomingu. Má za cíl zpropagovat bohatou turistickou nabídku Česka v regionech a přispět k rozvoji příjezdového cestovního ruchu. Je koncipována jako dvoudenní akce plná předem domluvených schůzek a pracovních jednání, během kterých se setkávají zástupci zahraničních cestovních kanceláří s českými podnikateli v cestovním ruchu. Její součástí jsou i poznávací cesty po Královehradeckém kraji určené zástupcům zahraničních cestovních kanceláří.

"Největší tuzemský workshop na podporu příjezdů do České republiky ukazuje celému světu, že se návštěva naší země určitě vyplatí a že máme turistům co nabídnout. Jsem rád, že se nám podařilo připravit akci, která je veliká a významná nejen počtem účastníků, ale především tím, co mohou jednání mezi těmito aktéry přinést v budoucnu cestovnímu ruchu v Česku. Na letošní ročník TTD dorazilo na osm desítek zahraničních účastníků, 13 zahraničních novinářů a zhruba stovka zástupců českých incomingových cestovních kanceláří, hotelů, destinačních managementů a dalších poskytovatelů služeb v cestovních ruchu," shrnuje ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism František Reismüller.

Ještě, než účastníci zasedli ke společným jednáním, absolvovali ve dnech 26. - 28. dubna poznávací cesty po regionu. Zamířili například na Kladské pomezí, do Broumovsko-Adršpašských skal, viděli hospitál Kuks, Orlické hory či Vamberk. V Krkonoších navštívili Pec pod Sněžkou, Jánské lázně nebo Špindlerův Mlýn, v Českém ráji a Podkrkonoší pak Jičín, Prachovské skály, Dětenice nebo Lázně Bělohrad. Informace o všech místech jsou k dispozici i na jednom z největších turistických portálů Kudy z nudy.cz.

"Zahraniční nákupčí dostali jedinečnou možnost poznat náš kraj. Připravili jsme pro ně víkendovou poznávací cestu jejíž účastníci si předem mohli vybrat ze čtyř nabízených tras. Velký zájem projevili o region Broumovska, představili jsme jim také fenomén Podorlicka, a to Zámky na řece Orlici příhodně označované jako Česká Loira, Prachovské skály a Český ráj i Krkonoše," doplňuje Martin Soukup, ředitel Královéhradecké krajské centrály cestovního ruchu, která pro kraj zajišťuje marketing a destinační management v oblasti rozvoje turismu.

V letošním roce samozřejmě nechyběla ani prohlídka místa konání akce - Hradce Králové a jeho okolí.

"Hradec Králové je dominantní východočeskou metropolí, kde si na své může přijít opravdu každý. Cestovatelé, kteří k nám zavítají, mají řadu možností, jak se vzdělávat, zabavit, odpočinout si nebo jen tak bez konkrétního záměru trávit volný čas v příjemném prostředí. Vedle řady parků a cyklostezek patří mezi nejoblíbenější rekreační lokality hradecké městské lesy a kemp Stříbrný rybník a jeho okolí. Naprosto výjimečný zážitek nabízí i hradecká architektura, a to včetně nejvýraznějších památek a budov, které vyrostly v ateliérech architektů Gočára a Kotěry. Těch možností je opravdu hodně, proto jsme moc rádi za možnost hostit v našem městě toto mezinárodní setkání a představit na něm naše město. Věříme, že se nám díky této akci podaří zaujmout a přilákat do Hradce co nejvíce zahraničních turistů," zdůrazňuje primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

Jednotlivé destinace, v nichž se Czechia Travel Trade Day koná, organizátoři vybírají podle toho, aby představili účastníkům Česko komplexně. V minulosti TTD proběhl v Brně, Karlových Varech, Českých Budějovicích, Liberci, Plzni a v Olomouci.
 
"Těší mě, že krajská centrála uspěla se svou přihláškou a dokázala tuto klíčovou akci pro české podnikatele a mezinárodní majitele cestovních agentur přivést právě do Královéhradeckého kraje. Pro nás je to velká příležitost k prezentaci a propagaci regionu a posílení celkového povědomí o našem kraji i v zahraničí, protože v oblasti cestovního ruchu můžeme opravdu hodně co nabídnout," uvádí náměstkyně hejtmana Královehradeckého kraje pro oblast cestovního ruchu a kultury Martina Berdychová.

"Hradec Králové a celé Hradecko nabízí široké spektrum z kulturní a zážitkové palety. Snažíme se dlouhodobě a cíleně podporovat podnikatele i organizátory kulturních akcí od hudby přes umění až po gastro zážitky, sportovní akce, i akce akcentující památky a historii v celém regionu. Vedle toho máme řadu kulturních institucí, které pravidelně nabízejí atraktivní program v tradičním i moderním pojetí. Czechia Travel Trade Day je tak pro nás skvělou příležitostí, kde můžeme prezentovat široký záběr našeho města a zároveň pozvat všechny turisty, aby neváhali a při své návštěvě České republiky navštívili i náš Hradec," dodává náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch města Hradec Králové Ilona Dvořáková.

Se zvýšením zájmu o jednotlivé regiony významně pomáhá i tzv. MICE, tedy kongresová turistika. Hraje tak významnou roli v cestovním ruchu.

"Její potenciál spočívá hlavně v tom, že udržuje cestovní ruch i mimo sezónu. Navíc kongresový turista utrácí v destinacích min. 2,5x více než běžný cestovatel. Šíří dobré jméno o místě, kde absolvoval jednání, v zahraničí a také se často vrací po pracovní cestě i na volnočasový pobyt?. Česko navíc patří mezi nejpopulárnější kongresové destinace světa. A například v Německu považují tamní firmy tuzemsko za nejatraktivnější evropskou zemi v souvislosti s pořádáním kongresů, konferencí, veletrhů či výstav a motivačních akcí pro zaměstnance," uvádí ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu - CzechTourism Veronika Janečková.

Nezanedbatelný je kongresový potenciál také v Královehradeckém kraji. Konferenční kapacita tohoto regionu je téměř 43 tisíc osob, na něž čeká bezmála 55 tisíc lůžek v hromadných ubytovacích zařízeních kategorie 3*-4*. V kraji je k dispozici přes sto unikátních prostor. V každé z nich může ke společným jednáním zasednout 50 a více účastníků MICE akcí.

Zdroj: CzechTourism
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Aplikace Portálu občana získala ocenění na největší konferenci o digitalizaci veřejné správy ISSS v Hradci Králové

Mobilní aplikace Portál občana z dílny Digitální a informační agentury (DIA) vyhrála večer před zahájením největší konference o digitalizaci veřejné správy ISSS v Hradci Králové cenu Český zavináč 2024, která oceňuje nejlepší projekty či osobnosti, ...

Na univerzitě v Hradci Králové proběhlo cvičení složek Integrovaného záchranného systému na aktivního střelce

Na hradecké univerzitě se pod vedením krajské policie uskutečnilo cvičení složek Integrovaného záchranného systému proti ozbrojenému pachateli, které ...

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. ...

Investice firem v Královéhradeckém kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce

Kulatý stůl na téma Moderní investiční projekty v Královéhradeckém kraji uspořádalo Sdružení pro zahraniční investice - AFI ve spolupráci s Královéhra ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Středa 15.5.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes