HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Hradecký smyčcový orchestr koncertoval za velkou louží

18.12.2018
Smiling String Orchestra z Hradce Králové, letošní vítěz národního kola soutěže smyčcových orchestrů základních uměleckých škol, v listopadu a prosinci koncertoval po Severní Americe. V rámci oslav stého výročí vzniku Československa se mladí hudebníci ze ZUŠ Střezina vydali propagovat českou hudbu do Kanady a Spojených států. Finančně je v tom podpořil Královéhradecký kraj.
Ilustrační snímek | Foto: smilingstring.cz
Turné začalo na konci listopadu v kanadském Windsoru, kde Smiling String prožil první čtyři dny a první velký koncert. Navštívilo ho na pět set posluchačů. Pak již následovala cesta pěti americkými státy a koncerty v Independence v Kentucky, v Cincinnati ve státě Ohio, v Decaturu v Illinois a pak již St. Louis v Missouri.

"V St. Louis jsme strávili již skoro týden a odehráli hned několik koncertů - od velkých až relativně pro školy či v domově pro seniory. I na nich ale bylo vždy minimálně sto posluchačů. V Springfieldu zase vystoupilo naše Smyčcové kvarteto v Lincolnově muzeu a zahrálo návštěvníkům Dvořákův Americký kvartet," připomněl dirigent Mikuláš Ježek, který se do zámoří vypravil s hráči ve věku 13 až 19 let. "Věkový průměr máme 16 let," upřesnil.

Atmosféra každého z vystoupení byla výjimečná. Co bylo však společné, byla srdečnost a nadšení amerického publika. Lidé nešetřili potleskem ve stoje ani slovy upřímné chvály po koncertě.

V zámoří se hradečtí hudebníci setkali i s krajany. "Přišla jsem i se synem. Také hraje na housle, tak aby viděl, kam až může dojít," prozradila jedna z nich po koncertu v St. Louis. Potěšila ji i nahrávka orchestru s filmovou hudbou Rachel Portman. "Jednu vezmu i panu učiteli houslí. On sice česky neumí, ale jistě si rád poslechne," dodala.

Turné se uskutečnilo na pozvání rodáka z Hradce Králové, operního pěvce a dnes pastora Harvest Bible Chapel v St. Louis Michaela Šusta. V rodinách z jeho sboru byly děti také ubytovány.

"Byla jsem překvapená, jakou formou tu lidé prožívají svoji víru. Zdejší kostely jsou spíš příjemné rodinné budovy. Hodně se v nich zpívá, hraje tu kapela a ten prožitek je úplně jiný než v našem tradičním kostele. Je intenzivnější. Celkově je Harvest Bible Chapel postaven na přímém vztahu s Bohem, který je člověku přítelem," prozradila jeden ze silných dojmů z Ameriky houslistka Štěpánka Zámišová. Není to ovšem jediné, na co bude ona a dalších dvacet mladých hudebníků vzpomínat. "V Daytonu jsme obdivovali letadla v muzeu vojenského letectva, byli jsme si zabruslit na veřejném kluzišti, kluci si zastříleli na střelnici, některé rodiny nás vzaly do kina," vyjmenovala jen část z prožitého Štěpánka.

"Volného času mezi koncerty příliš není, mnoho hodin jsme strávili na cestách v autě, ale třeba soboty jsme měli vyhrazené, abychom je prožili s našimi domácími. V Kanadě například někteří z nás jeli na výlet k Niagárským vodopádům a do Toronta. Naše rodina zase měla čtyři malé děti. Díky tomu jsme vyrazili na hokejový západ toho nejstaršího a prožili s nejmladším oslavu jeho sedmých narozenin," připojila se violoncellistka Darya Husak.

Turné do USA se uskutečnilo i díky podpoře Královéhradeckého kraje. "Asi nejsilnější dojem máme všichni z koncertu v městečku Independence. Od prvních tónů projevovali zdejší lidé nadšení, které vyvrcholilo v několikerý standing ovation. Jako první odměnili potleskem ve stoje Vivaldiho Čtvero ročních období, zejména výkon naší skvělé sólistky Marie Bařinové. Doslova k extázi je přivedly i skladby provedené společně s našimi americkými přáteli - rodinou Šustových. Zpěv Michaela, Christy i Colleen chytá za srdce. A závěrečný společný zpěv koled, kdy se orchestr, zpěváci i posluchači spojil v jeden veliký oslavný chorál, byl tou největší tečkou koncertu," dodal dirigent Mikuláš Ježek.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech dlouhodobých screeningových onkologických programů. Jejich cílem je odhalit nemoc v raných ...

Aplikace Portálu občana získala ocenění na největší konferenci o digitalizaci veřejné správy ISSS v Hradci Králové

Mobilní aplikace Portál občana z dílny Digitální a informační agentury (DIA) vyhrála večer před zahájením největší konference o digitalizaci veřejné s ...

Na univerzitě v Hradci Králové proběhlo cvičení složek Integrovaného záchranného systému na aktivního střelce

Na hradecké univerzitě se pod vedením krajské policie uskutečnilo cvičení složek Integrovaného záchranného systému proti ozbrojenému pachateli, které ...

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...





Pátek 17.5.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes