HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Sedlák postavil moderní stodolu v Chlumci

08.07.2016
Na počátku byla myšlenka vytvořit osobitou stavbu "Sedlákův statek aneb seskupení stodol" v jedinečném prostředí v blízkosti barokního zámku a malebné stromové aleje. Dnes po roce a půl se zrodil v Chlumci nad Cidlinou netypický rodinný dům, na který jsou jeho majitelé Lubor Sedlák s rodinou náležitě pyšní. Architektem originální a svébytné stavby je Ing. arch. Zdeněk Balík z ateliéru ZETTE ateliér.
Sedlák postavil moderní stodolu v Chlumci | Foto: Ing. Lukáš Klapil
Snahou pardubického architekta bylo navrhnout takový dům, který by svým pojetím souzněl s přilehlým okolím pozemku a zároveň byl místem, kde se bude rodina Sedlákova cítit příjemně a útulně. Vzhled domu na pozemku o rozloze 1317 m2 dokázal ve své výjimečnosti skloubit nejen moderní prvky, ale i tradici a historii. Projekt vychází z tradičních hodnot české architektury s ohledem na okolí pozemku.

SELSKÉ BOUŘE V ARCHITEKTUŘE
Dům rodiny Sedlákových stojí na pozemku ve starobylém městě Chlumec nad Cidlinou. V současnosti pět a půl tisícové město je známé legendárním povstáním sedláků z konce 18. století. "Investor rodinného domu se jmenuje Sedlák a já jsem od začátku pracoval s propojením tématu rodinného domu a motivu typického selského stavení, statku pro sedláka a historickým odkazem města ovanutého selskými bouřemi," přibližuje nosnou myšlenku projektu architekt Zdeněk Balík. Příběh táhnoucí se hluboko do minulosti se tak po 200 letech opět vylupuje na světlo a ovlivňuje moderní architekturu 21. století.

Dům se zastavěnou plochou 206,5 m2 je situován na vyvýšenině naproti zámku Karlova Koruna vystavěného v letech 1721 až 1723. K jeho stavbě přizval hrabě František Ferdinand Kinský vynikající umělce své doby, českého architekta italského původu Jana Blažeje Santiniho-Aichela a pražského stavitele Františka Maxmiliána Kaňku. Vznikl tak půvabný barokní skvost s centrální kompozicí a ideálním umístěním do krajiny.

Zámek je tak logicky hlavním motivem výhledu z obývacího pokoje a zrcadlí se i ve finálním návrhu domu. Svým způsobem je dům parafrází na protější zámek, korunou i rozkvetlým květem s důrazem na zachování rázu selského stavení.

RESPEKT K MÍSTU I K RODINĚ
Podlahová plocha domu je 171 m² s vnitřní dispozicí 5+kk. Centrální část a srdce hlavního společného obytného prostoru tvoří kruhová kuchyň, která půlí dům na část veřejnou a soukromou. "Stavba je navržena do konkrétního místa a především naší rodině na míru," uvádí majitel domu Lubor Sedlák a dodává: "Dům je unikátní jako celek. Pro mě má velkou hodnotu respektování místa a naší rodiny, a to zvenku i zevnitř stavby.
Rodina Sedlákova si přála dům, ve kterém se jim bude hlavně dobře a pohodlně bydlet s ohledem na dobré využití energií. S architektem rodinného domu se dohodli na stavbě "bez schodů", což s sebou nese zvětšení ochlazované plochy celého domu. Ideálním řešením se už ve fázi přípravy projektu ukázala kvalitní a dostatečná tepelněizolační obálka z kamenné vlny.

"Pro izolaci od společnosti ROCKWOOL jsem se rozhodl z důvodu lepších tepelně-technických vlastností kamenné vlny, protože masivní zateplovací systém bude lépe odolávat teplotám v létě i v zimě. Pro fasádní systém jsem například použil 160mm desku Frontrock MAX E. Na vnitřní stěny a příčky 240mm desku Rockton," popisuje vybrané řešení Lubor Sedlák.

UNIKÁTNÍ KONSTRUKCE A NETRADIČNÍ STŘECHA
Jednoznačně unikátní částí domu je jeho konstrukce ve formě ocelového skeletu a netradiční střecha. I když střecha rodinného domu působí atypicky, splňuje všechna kritéria funkčnosti. Jedná se o kombinaci sedlových střech s jednoduchým systémem okapových svodů. "Střecha je pro mě součástí celkového pojetí domu a zaslouží si tak, jako jiné části domu, estetické pojetí. Navazuje na formu, hmotu, dokonale s ní splývá," vysvětluje záměrně zvolený tvar střechy Zdeněk Balík.

Rodinný dům v Chlumci nad Cidlinou je zařazený do energetické kategorie A jako mimořádně úsporná budova. K tomu přispívá teplovzdušné vytápění a tepelná izolace z kamenné vlny, kterou Lubor Sedlák vyhrál v soutěži společnosti ROCKWOOL o zateplení rodinného domu. Získal tak výhodné systémové řešení, které obsahuje kvalitní izolaci z kamenné minerální vlny, stavební chemii a balíček poradenských služeb.

Výrobky z kamenné vlny jsou z přírodního materiálu, recyklovatelné a šetrné k životnímu prostředí. Tepelná a protipožární izolace ROCKWOOL je kvalitní a nehořlavá. Navíc tlumí hluk z venku, dlouhodobě drží tvar, zachovává prodyšnost stěn a přispívá k požární bezpečnosti staveb. Takže se jedná o ideální izolační materiál pro tento atypický rodinný dům postavený jako "moderní statek".
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Investice firem v Královéhradeckém kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce

Kulatý stůl na téma Moderní investiční projekty v Královéhradeckém kraji uspořádalo Sdružení pro zahraniční investice - AFI ve spolupráci s Královéhra ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...





Pondělí 13.5.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes