HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Divadelní experimentátoři se chystají na AUDIMAFOR do královéhradeckého Divadla Drak

05.03.2024
V druhé polovině března se diváci mohou vydat na neobvyklou výpravu divadelními experimenty. Postupová přehlídka AUDIMAFOR, kterou pořádá Centrum uměleckých aktivit a Volné sdružení východočeských divadelníků ve spolupráci s Divadlem Drak, je zaměřena na mladé, poetické a experimentující divadlo. Festival proběhne od 22. do 24. března v královéhradeckém Divadle Drak a diváky zve na pohádky pro děti, adaptace literárních děl, autorská díla, ale především inscenace hledající, objevující a experimentující. Pojícím prvkem letošního ročníku jsou emoce, psychologie člověka a jeho chování, ale třeba i dospívání.
Foto: khk.cz
"Audimafor i letos už tradičně nabízí různorodost divadelních přístupů i témat. Přesto mají inscenace mladých divadelníků určitá pojítka. Celkově lze vidět snahu různých divadelních souborů o zkoumání lidského bytí, hledání identity a experimentování s divadelní formou, často s využitím literárních děl jako inspirace či základního materiálu. Zaměřují se na psychologické aspekty lidského chování, emocí a vztahů mezi lidmi. Zkoumají morální dilemata, vztah jednotlivce k sobě samému i k ostatním. Nechybí téma dospívání a hledání vlastní identity," shrnuje témata letošního Audimaforu koordinátorka Kateřina Fikejzová Prouzová z Centra uměleckých aktivit.

Diváci letos mohou vybírat z dvanácti inscenací, které se odehrají od pátku do neděle na hlavní scéně Divadla Drak, ale i v Labyrintu.

Program v pátek 22. března otevře Sesterstvo těsta s inscenací Paní Láry Fáry, aneb domov není samozřejmost, jejíž název už napovídá, o co v něm půjde. Po nich si dá "noční šichtu" soubor s názvem Poslední nakonec, který uvede inscenaci, jejímž základem je básnická sbírka Český orloj od Karla Šiktance. Na choreografii se podílela Anna Josephová, s níž už měl soubor dříve spolupracoval.

Program v pátek 22. března otevře Sesterstvo těsta s inscenací Paní Láry Fáry, aneb domov není samozřejmost, jejíž název už napovídá, o co v něm půjde. Po nich si dá "noční šichtu" soubor s názvem Poslední nakonec, který uvede inscenaci, jejímž základem je básnická sbírka Český orloj od Karla Šiktance. Na choreografii se podílela Anna Josephová, s níž už měl soubor dříve spolupracoval.

V Labyrintu se v 11 hodin spustí poetická inscenace inspirovaná básničkou A na stromech les debutujícího autora Adama Hoška, které uvede studentský soubor Studia Šrámkova domu v Sobotce.

Na východoslovanské oslavy Rusalje odkazuje stejnojmenné představení. To začne v sobotu 13 hodin v Labyrintu Divadla Drak. Atmosféru anglického venkova slibuje inscenace Džem dalšího ze souborů Studia Šrámkova domu v Sobotce.

300 mg kofeinu potřebují k tvorbě členové stejnojmenného brněnského souboru. Ti přivezou do Hradce inscenaci s názvem Erika o poznávání sama sebe a prostoru svého těla.

Autorská inscenace studentů ZUŠ F. A. Šporka z Jaroměře Hostinec U Tří začne 17 hodin v Labyrintu.

Na otázky: Všichni jsou Juani? Všichni by chtěli být Juani? Všichni by měli být Juani?, hledá odpovědi inscenace soboru DREJG Jiráskova gymnázia v Náchodě, které sobotní nabitý program završí.

Nedělní dopoledne zve na autorskou inscenaci Když končí hra studentského souboru Pobertové z Týniště nad Orlicí. Ti vás zavedou do zákulisí divadla, kde policisté odhalují pravdu o událostech na prestižní umělecké akademii.

Soubor Barevné knoflíky z Třebechovic se nechal inspirovat hrou bratří Mrštíků, jejíž část také vložil do děje své hry Snáď to nemyslíte doopravdy?!, kterou uvedou na hlavní scéně Divadla Drak od 13:30 hodin.

Netradiční českou Pohádku o líném Honzovi zakončí Audimafor soubor Divadelní soubor Korálka - A proč ne čaj? z Dětenic.

Po představeních budou následovat rozborové semináře, které zabydlí kavárnu. Zde dostanou divadelníci cennou zpětnou vazbu od lektorského sboru, jehož tajemnicí bude koordinátorka Kateřina Fikejzová Prouzová.

Porotci, kteří budou tvořit lektorský sbor, se i tento rok rekrutovali z oblasti profesionálního divadla. Jsou to teatroložka a pedagožka Nina Malíková, režisér, recitátor a literární kritik Vít Malota, teatrolog a divadelní kritik Vladimír Hulec a z Hradce Králové to bude Kamil Bělohlávek - scénograf, režisér, herec a hudebník.

Tato odborná porota bude mít nelehký úkol - vybrat ty nejlepší do postupové přehlídky experimentujícího divadla Šrámkův Písek, divadel poezie Wolkrův Prostějov a studentského divadla Mladá scéna.

Vstupenky na festival AUDIMAFOR jsou k dispozici zdarma vždy před začátkem představení. Kapacita je ale omezena. Přednost mají účastníci AUDIMAFORU.

Zdroj: Centrum uměleckých aktivit
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Rock for People představuje téměř finální hudební lineup, přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga nebo The Darkness

Hudební program festivalu Rock for People míří do finále. Pořadatelé oznámili přes dvacet dalších zahraničních hvězd, které vystoupí od 12. do 15. června v hradeckém Parku 360 na 29. ročníku festivalu. Novým přírůstkem v linepu je například ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Ed Sheeran v Hradci Králové hlásí vyprodáno! Pořadatelé díky velkému zájmu přidávají druhý samostatný koncert

Ne jednou, ale hned dvakrát vystoupí britská hvězda Ed Sheeran koncem července příštího roku v hradeckém multifunkčním Parku 360 v rámci své MATHEMATI ...

Ed Sheeran se v červenci vrátí do ČR, nabídne open-air koncert v Hradci Králové v Parku 360 pod hlavičkou Rock for People Concerts

Jedna z největších světových hvězd, britský zpěvák Ed Sheeran, se po pěti letech vrací do České republiky. Své fanoušky potěší hity jako Shape of You, ...

Noc v opeře: Pohádkové i literární postavy ožijí ve skladbách Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka i Giuseppe Verdiho

Hradec Králové - Mladý symfonický orchestr z Nového Města nad Metují vyráží na zimní turné, na kterém se budou snoubit melodie z dramatických oper s k ...





Sobota 27.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes