HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Policisté rozkryli česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, lidi obrali o desítky miliónů korun

25.04.2024
Královéhradecký kraj - Policisté z Krajského ředitelství Královéhradeckého kraje rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí spáchání stovky podvodů tzv. falešných bankéřů se škodou několika desítek miliónů korun. Část ze zadržených skončila ve vazbě.
Foto: PČR
Skupina se vydávala za pracovníky České národní banky. Poškozeným volali pod smyšlenou legendou, že došlo k napadení jejich účtu a je třeba k záchraně úspor převést peníze na tzv. záchranný účet. V některých případech přiměli poškozené k nainstalování programu pro vzdálenou správu, čímž získali neomezený přístup k jejich internetovému bankovnictví. Pro zvýšení důvěryhodnosti používali pravá jména zaměstnanců banky, telefonní čísla banky i Policie ČR tzv. spoofing, takže si poškození mysleli, že hovoří se zaměstnancem banky či policistou. Oklamané osoby tak přicházeli nejen o své úspory, ale i o peníze z úvěrů, o které si jakoby samy zažádaly. Peníze z účtu poškozených osob byly většinou převáděny na účty zejména ukrajinských občanů, žijících v ČR, kteří obratem peníze z bankomatů vybírali a předávali dalším osobám. Těmto lidem, kteří zpřístupnili své účty, hrozí obvinění za trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti - před snadnými výdělky policie občany varovala již v květnu 2022.

Vzhledem k jejich velmi sofistikované trestné činnosti bylo obtížné získat jakoukoliv informaci vedoucí k osobám pachatelů. Po necelém roce a půl šetření, získávání důkazů, zjišťování podezřelých a rozplétání vazeb mezi nimi, již mohlo minulý týden dojít k tzv. realizaci. Přes sto policistů z téměř všech krajských útvarů a územních odborů Krajského ředitelství Královéhradeckého kraje ve spolupráci s Národní policií Ukrajiny, Národní centrálou proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) a zásahovými jednotkami z různých částí ČR byli tak minulý týden nasazeni na realizaci zlikvidování navolávacího call centra se sídlem v ukrajinské Oděse. Realizace probíhala ve stejný den a čas na území České republiky a Ukrajiny.

Dvacet tři českých občanů (z toho 7 žen a 16 mužů) policisté zadrželi a 17 obvinili ze zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině a 12 z nich navíc obvinili ze zvlášť závažných zločinů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Z těchto všech zadržených osob bylo na Ukrajině zadrženo 6 osob, které budou v rámci extradičního řízení vydány do České republiky a poté také obviněny ze stejných trestných činů. Dalších 17 osob - občanů Ukrajiny zadržela ukrajinská policie ve spolupráci s Policií ČR na různých částech Ukrajiny v rámci vlastního trestního řízení.

Policistům se podařilo jak v České republice tak i na Ukrajině dohromady zajistit téměř 50 notebooků, téměř 60 mobilních telefonů, přes 100 sim karet, necelou desítku flash disků a kryptopeněženek, přes 30 platebních karet, téměř půl milionu Hřiven, 80 tisíc dolarů, 1 tisíc Eur, drogy a zbraně. V rámci finančního šetření se nepodařilo na účtech obviněných zajistit žádné finance, jen 3 nemovitosti na území ČR.

Policisté skupině zatím prokázali, že během roku (10/22 - 10/23) spáchali více než 150 skutků se škodou téměř 30 miliónů korun, z čehož přes 22 mil. korun je škoda dokonaná, necelých 1,5 mil. korun ve stádiu pokusu a necelých 4 mil. korun ve stádiu přípravy. Předpokládá se však, že tato skupina má na svědomí dalších několik set skutků, čímž vzroste i způsobená škoda. V současné době spis obsahuje již přes 20 tisíc listů a okolo 1 TB dat.

Call centrum bylo umístěno v Oděse a řízeno ukrajinským občanem. Padesátiletá žena, která nejprve sama byla falešným operátorem, měla být hlavní náborářkou nových falešných operátorů z České republiky. Zadávala inzeráty na pracovní místa, komunikovala se zájemci, poté je proškolila a zajistila jejich odjezd na Ukrajinu. Operátoři si průměrně přišli na 80 až 200 tisíc korun měsíčně, dle jejich šikovnosti.

Na 3 osoby (1 žena ve věku 50 let a 2 muži ve věku 40 a 42 let) policisté ke státnímu zástupci podali podnět na vazbu. Soudce následný návrh akceptoval a trojici minulý pátek do vazby poslal.

Všem obviněným hrozí až desetileté vězení.

V rámci výše uvedené realizace policisté odhalili ve dvou domech na Náchodsku i pěstírnu konopí a zadrželi tři muže ve věku 31, 44 a 51 let, kteří jsou v současné době stíháni na svobodě. Nejstarší muž, jenž je partnerem výše zmíněné 50leté náborářky, je obviněn ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Oba mladší muži, kteří nejsou občany České republiky, jsou obviněni z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy a přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky. Nejstaršímu muži hrozí až 10leté vězení a oběma mladším až 5leté vězení.
V obou domech policisté nalezli nákladné sofistikované technologie pro indoor pěstování, sklidili přes 250 vzrostlých rostlin konopí a zajistili téměř 9 kg sušiny.

plk. Mgr. Jiří Nový, náměstek ředitele NCTEKK pro kybernetickou kriminalitu dodává:
"Na zmíněné operaci se podíleli příslušníci Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě společně se svými partnery z Národní policie Ukrajiny a ukrajinské Generální prokuratury. Díky dlouhodobé intenzivní mezinárodní spolupráci a osobní účasti českých policistů na Ukrajině při realizační části operace došlo k rozbití kompletní struktury organizované zločinecké skupiny.
Trestná činnost v kyberprostoru nezná hranice a její odhalování vyžaduje vysokou odbornost a týmový přístup. Kvalitní práce týmu Krajského ředitelství policie Královehradeckého kraje a intenzivní spolupráce NCTEKKu s partnery na Ukrajině vyústily v likvidaci nebezpečné skupiny, která cílila na české občany. I přes mimořádně obtížnou bezpečnostní situaci na východě Ukrajiny se čeští policisté osobně podíleli na závěrečné fázi operace v ukrajinské Oděse a bezpečně se vrátili zpět domů ke svým rodinám."

Zdroj: Policie ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Auto v Polici nad Metují vjelo do chodců, celkem osm lidí se zranilo

V Polici nad Metují vjelo osobní auto vjelo do skupiny chodců na parkovišti u supermarketu Penny. Nehoda se stala krátce před šestnáctou ...

Ahoj, jsem Elon Musk: Neznámý podvodník připravil seniorku z Náchodska o 30 tisíc korun

Náchodští policisté se v současnosti zabývají dalším případem, který zdůrazňuje nebezpečí spojené s lidskou důvěřivostí. Neznámý podvodník se vydával ...

Na Hradecku řidič ignoroval značku a vjel pod viadukt, škoda na vozidle je 130 tisíc

HRADECKO - Ve čtvrtek 4. dubna krátce před desátou hodinou dopoledne vyjížděli dopravní policisté do obce Svinary. Zde se řidič nákladního vozidla zna ...

Tragická dopravní nehoda v Jaroměři, cyklista srážku s nákladním vozidlem nepřežil

Na kruhovém objezdu v Jaroměři došlo ve středu 3. dubna 2024 k tragické dopravní nehodě. Incident se stal před půl devátou ráno, kde se střetl cyklist ...

Policie zajistila sto kilo hašiše, kokain i pervitin. Dvanáct osob skončilo ve vazbě

Detektivové Národní protidrogové centrály po sedmiměsíčním prověřování zadrželi celkem čtrnáct lidí, z toho tři cizince a jedenáct Čechů. Všichni jsou ...





Neděle 5.5.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes