HradecKrálovéDnes.cz
HradecKrálovéDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Žáci z Náchoda se zúčastnili dětského mezinárodního projektu

30.08.2017
16letý Pavel Musil a 15letý Josef Prouza z Náchoda se zúčastnili projektu Nuckids - mezinárodního dětského uměleckého projektu, který se organizuje již 9 let za podpory ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. V rámci tohoto projektu se děti z různých zemí světa pod vedením profesionálních režisérů, lektorů a baletních mistrů účastní přípravy klasického muzikálu, se kterým pak vystupují nejen v Rusku, ale i v zahraničí.
Žáci z Náchoda se zúčastnili dětského mezinárodního projektu | Foto: Zuzana Sommerová
Pavel a Josef se po absolvování konkurzu stali zástupci Česka v Nuckids 2017. Celkem se tohoto projektu účastnilo 76 dětí z 13 zemí světa.

Každý rok píše skupina režisérů, skladatelů, básníků a scénáristů nový scénář pro Nuckids. "Děje těchto muzikálů se v mnohém odvíjejí přímo od toho, jaké děti se projektu účastní, záleží na jejich energii, talentu, schopnostech, scénáře se doslova "dělají na zakázku" každému kolektivu," říká režisér Vladimír Karabanov.

Představení roku 2017 se jmenovalo "Prostě letní déšť". Týkalo se života současných dětí v v Moskvě. Tématem byla dětských setkání, seznamování, přátelství a poznávání světa dospělých.

Pavel a Josef se už několik let věnují klasickým standardním a latinskoamerickým tancům, jejich dovednost nezůstala opomenuta ani v představení. "Měli jsme v muzikálu mnoho různých rolí a čísel. Vystupovali jsme na scéně mnohem více, než jsme čekali," říká Josef Prouza.

Nehledě na to, že děti přijely z různých zemí světa, během trvání projektu se seznámily a spřátelily. "Nejdříve jsme si moc nerozuměli, ale během zkoušek jsme se sblížili a naučili se domluvit v různých jazycích," říká Pavel Musil. "Naučili jsme se zpívat písně muzikálu a často jsme je zpívali všichni společně."

Za tři týdny děti skončily s přípravou muzikálu a poté ho předvedly v několika městech Ruska a Maďarska. Pavel a Josef viděli nejen Moskvu, Petrohrad a Nižnij Novgorod, ale i dříve turistům nepřístupné atomové město Sarov. V Maďarsku se představení uskutečnila ve městech Kalocsa a Paks, nedaleko kterých se nachází v Maďarsku jediná atomová elektrárna Paks.

Pro chlapce z Náchoda se stal tento zájezd nezapomenutelnou zkušeností. "Stala se z nás jedna rodina, radovali jsme se ze stejných úspěchů a měli stejné problémy. Všichni jsme se báli jeden o druhého, vzájemně se podporovali nehledě na to, odkud jsme pocházeli. Tak to bylo nejen na scéně, ale i v době zkoušek a v době volného času," říká Josef.

"Pedagogové, kteří se nám věnovali, byli opravdoví profesionálové. Pomohli každému dítěti předvést své kladné stránky, objevit svůj talent, každý účastník projektu si v něm našel své místo a stal se jeho neoddělitelnou součástí. A nemělo na to žádný vliv, z jaké země pochází, zda z Číny, Indie, Česka, Bangladéše nebo Maďarska," říká Pavel Musil.

České děti se účastní projektu Nuclear Kids od r. 2014. Představení projektu byla předvedena v různých letech v Praze, Brně a Českých Budějovicích.

Děti a mládež z ČR se tradičně účastní mezinárodních dětských uměleckých projektů, které se organizují za podpory ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. V červenci tohoto roku se devět dětí zaměstnanců opavské společnosti Arako, dceřiné struktury Rosatomu, stalo součástí Mezinárodní školy výzkumníků a vynálezců, která se uskutečnila v mezinárodním dětském centru "Orljonok" na břehu Černého moře. Čtyři studenti 1. slovanského gymnázia z Prahy se stali účastníky Mezinárodního tábora "Škola Rosatomu", probíhajícího od 26. července do 8. srpna ve městě Kalajoki v severním Finsku na břehu Baltského moře. V minulém roce se skupina dětí z Česka účastnila Mezinárodního technického dětského tábora v Maďarsku.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tvořili rezidenti a pětinu pak zahraniční cestovatelé. V celorepublikovém srovnání je tento kraj, po ...

Investice firem v Královéhradeckém kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce

Kulatý stůl na téma Moderní investiční projekty v Královéhradeckém kraji uspořádalo Sdružení pro zahraniční investice - AFI ve spolupráci s Královéhra ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Královéhradecký kraj už zná nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2024

Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina. Letos se v tomto regionu do sou ...

ČEZ: Přijďte s námi oslavit Den země na Hučák! Budeme se na vás těšit v neděli 21. dubna

Přijďte k nám na Hučák oslavit Den Země. Pro děti bude připravena naučná stezka zaměřená na ochranu přírody, recyklaci a šetření energií. Děti i dospě ...





Pondělí 29.4.2024
Královehradecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes